Izgatottan vártam, hogy elkészíthessem és megoszthassam Veletek az alábbi receptet, amire nemrég leltem. Különlegessége, hogy gabona és cukor hozzáadása nélkül készül.
Amire szükség lesz:
- 3 tojás
- kb. 200 g mandulaliszt
- 1 ek. cukrozatlan kakaópor
- Édesítő ízlés szerint
- Mézeskalács fűszerkeverék
- 2 ek. méz
Még az elkészítés előtt kitérnék a mandulalisztre. Manapság egyre több üzletben megtalálható, azonban amikor megláttam az árát, finoman szólva dobtam egy hátast. Úgy döntöttem a mandulaliszttel való közelebbi megismerkedésünknek még nem jött el az ideje, így vettem 200 g mandulát, amit aztán otthon ledaráltam. Igyekeztem, hogy minél finomabb szemű legyen a mandula, azonban amikor nagyon finomra daráltam, olyan nedves lett, hogy a „liszt” összeállt egy masszává. Így inkább durvább szeműre daráltam, és jelentem a végeredmény így sem lett ehetetlen.
Elkészítése most sem igényel különösebb erőfeszítéseket, a tojást felverjük, majd hozzáadjuk a mandulalisztet, a kakaóport, és édesítjük ízlés szerint. Én 2 ek. steviát tettem hozzá, illetve a mézeskalács fűszerkeverékből 1 teáskanálnyit. A végeredményben azonban ez nem volt túlzottan érezhető ezért ebből mehet több is! Ezután a masszát a hűtőbe tesszük és pár óráig hűlni hagyjuk.
Miután letelt az idő kivesszük, és az eredeti recept szerint 2 sütőpapír között 3 mm vastagságúra lapítjuk, majd formákat vágunk ki belőle.
Hát az én masszám eléggé „ragadós” lett, így ember legyen a talpán, aki ebből formákat tudott volna kiszaggatni. Nálam tehát maradt a kis korongok kanalazása a sütőpapírra.
Előmelegített sütőben közepes hőfokon kb. 15 percig sütjük, majd miután kivettük a korongokat, akár csak a mézeskalácsot lehet díszíteni. Nálam ez az utolsó lépés ugyan elmaradt, de ez mást ne tántorítson vissza, hiszen a karácsonyhoz a mézeskalács sütése és díszítése hozzá tartozik!