Nagyon megörültem, amikor először megpillantottam az üzletekben a győri édes zabfalatokat, hiszen már korábban is kerestem valami olyan tápláló tízórainak, uzsonnának megfelelő ételt, amiből ha pár szemet bekap az ember, rögtön elmúlik az éhsége. Örömöm azonban csak addig a pillanatig tartott, míg le nem vettem a polcról és meg nem láttam a feliratot: 38% zabpehellyel (Csokis: 30%, Kókuszos: 25%, Almás: 37%) Na, de akkor mi a „maradék”? Nem néztem meg, visszatettem a polcra, és más megoldásokat kerestem.
Meg is találtam, egy nagyon egyszerű recept képében, és amikor azt mondom nagyon egyszerű, akkor tényleg komolyan gondolom. Mindössze 4 hozzávalóra lesz szükségünk:
- kb. 70 dkg zabpehely
- 1 db banán
- 0,5 kk őrölt fahéj
- 2 kk cukrozatlan kakaópor
Először összepépesítjük a banánt egy villa segítségével. Ebben az esetben jó, ha a banán már érett, mivel így sokkal könnyebb az összenyomása. Amikor már jó pépes, hozzáadjuk a többi hozzávalót, a zabpelyhet, fahéjat és a kakaóport, és jól elkeverjük.
Nekem, az általam felhasznált banánhoz kb. 70 dkg zabpehelyre volt szükségem, de ez a mennyiség a banán méretétől függően változhat. A lényeg, hogy annyi zabot öntsünk a pépesített banánhoz, hogy az ebből keletkezett massza viszonylag formázható legyen, összeálljon.
Ezután egy kanál segítségével korongokat formázunk a sütőpapírra. Előmelegített sütőben, nagy fokozaton kb. 15 percig sütjük. Miután megsült, nagyon könnyen el fog válni a sütőpapírtól.
Tehát a banános zabkeksz (bár amilyen puha nem is nevezhető keksznek) sütéssel együtt 25 perc alatt kész, és nem tartalmaz semmiféle hozzáadott cukrot. A banán önmagában olyan édes, hogy nincs is rá szükség. Akár egy zacskóban, akár kis dobozban magunkkal tudjuk vinni, és a nap bármelyik szakában el tudjuk fogyasztani. Ráadásul a fahéjtól sütés közben olyan illat lebegi be az egész lakást, hogy így karácsony közeledtével csak az ünnepekre tudok asszociálni.
Itt kitérnék egy kicsit a zabpehelyre. Egyre többször készítek olyan ételeket melyeknek alapja a zab. Ennek oka nem más, mint hogy egy rendkívül tápláló élelmiszer. Napi 10 dkg zab elfogyasztásával már lényegesen hozzájárulhat az ember egészsége megőrzéséhez, hiszen ez a mennyiség elegendő a szív– és érrendszer védelméhez szükséges esszenciális zsírsavszükséglet egyharmadának fedezésére. A zab megfelelő arányban tartalmaz lassan beépülő energiát, komplex szénhidrátokat keményítő és ballasztanyagok formájában. Ezenkívül még nagyon sok másodlagos növényi anyagot rejt magában, például fitoösztrogént, amely bizonyítottan rákmegelőző hatású, sokféle B vitamint, kalciumot, amely a csontozat erősítését szolgálja, továbbá stresszhatásokat leküzdő ásványi anyagot, magnéziumot. Tehát bátran fogyasszatok Ti is minél több zabot!
Én az Aldiban szoktam vásárolni a képen látható zabpelyhet, mivel ez kicsit össze van aprítva. Ha pedig zablisztre van szükségem szimplán ledarálom a szemeket.