HTML

Drazsee

Friss topikok

  • dr. Bányai Edit: Üde, friss megjelenés és stílus. Remélem folytatják, terjesztik, és nem csak az egyetemistáknak...... (2013.12.03. 10:43) Kedves Olvasóink!

Banános zabkeksz

2013.11.19. 20:54 Drazsee

Nagyon megörültem, amikor először megpillantottam az üzletekben a győri édes zabfalatokat, hiszen már korábban is kerestem valami olyan tápláló tízórainak, uzsonnának megfelelő ételt, amiből ha pár szemet bekap az ember, rögtön elmúlik az éhsége. Örömöm azonban csak addig a pillanatig tartott, míg le nem vettem a polcról és meg nem láttam a feliratot: 38% zabpehellyel (Csokis: 30%, Kókuszos: 25%, Almás: 37%) Na, de akkor mi a „maradék”? Nem néztem meg, visszatettem a polcra, és más megoldásokat kerestem.

Meg is találtam, egy nagyon egyszerű recept képében, és amikor azt mondom nagyon egyszerű, akkor tényleg komolyan gondolom. Mindössze 4 hozzávalóra lesz szükségünk:

  • kb. 70 dkg zabpehely
  • 1 db banán
  • 0,5 kk őrölt fahéj
  • 2 kk cukrozatlan kakaópor

Először összepépesítjük a banánt egy villa segítségével. Ebben az esetben jó, ha a banán már érett, mivel így sokkal könnyebb az összenyomása. Amikor már jó pépes, hozzáadjuk a többi hozzávalót, a zabpelyhet, fahéjat és a kakaóport, és jól elkeverjük.

3.jpg

Nekem, az általam felhasznált banánhoz kb. 70 dkg zabpehelyre volt szükségem, de ez a mennyiség a banán méretétől függően változhat. A lényeg, hogy annyi zabot öntsünk a pépesített banánhoz, hogy az ebből keletkezett massza viszonylag formázható legyen, összeálljon.

Ezután egy kanál segítségével korongokat formázunk a sütőpapírra. Előmelegített sütőben, nagy fokozaton kb. 15 percig sütjük. Miután megsült, nagyon könnyen el fog válni a sütőpapírtól.

4.jpg

Tehát a banános zabkeksz (bár amilyen puha nem is nevezhető keksznek) sütéssel együtt 25 perc alatt kész, és nem tartalmaz semmiféle hozzáadott cukrot. A banán önmagában olyan édes, hogy nincs is rá szükség. Akár egy zacskóban, akár kis dobozban magunkkal tudjuk vinni, és a nap bármelyik szakában el tudjuk fogyasztani. Ráadásul a fahéjtól sütés közben olyan illat lebegi be az egész lakást, hogy így karácsony közeledtével csak az ünnepekre tudok asszociálni.

5.jpg

Itt kitérnék egy kicsit a zabpehelyre. Egyre többször készítek olyan ételeket melyeknek alapja a zab. Ennek oka nem más, mint hogy egy rendkívül tápláló élelmiszer. Napi 10 dkg zab elfogyasztásával már lényegesen hozzájárulhat az ember egészsége megőrzéséhez, hiszen ez a mennyiség elegendő a szív– és érrendszer védelméhez szükséges esszenciális zsírsavszükséglet egyharmadának fedezésére. A zab megfelelő arányban tartalmaz lassan beépülő energiát, komplex szénhidrátokat keményítő és ballasztanyagok formájában. Ezenkívül még nagyon sok másodlagos növényi anyagot rejt magában, például fitoösztrogént, amely bizonyítottan rákmegelőző hatású, sokféle B vitamint, kalciumot, amely a csontozat erősítését szolgálja, továbbá stresszhatásokat leküzdő ásványi anyagot, magnéziumot. Tehát bátran fogyasszatok Ti is minél több zabot! 

Én az Aldiban szoktam vásárolni a képen látható zabpelyhet, mivel ez kicsit össze van aprítva. Ha pedig zablisztre van szükségem szimplán ledarálom a szemeket. 

1.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://drazsee.blog.hu/api/trackback/id/tr45644542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása