Sziasztok!
Az utóbbi időben egyre inkább foglalkoztat az egészséges táplálkozás témaköre és próbálok én is minél egészségesebb, ugyanakkor finom ételeket készíteni. Nálam ez nem egy drasztikus váltás, sokkal inkább próbálok lassan, de biztosan átszokni. Értem ezalatt, hogy tudatosan kezdem teljesen kivonni a cukrot az étkezésemből, extra szűz olíva olajat, vagy kókuszzsírt használok a főzésekhez, és a búzalisztet is igyekszem teljesen elhagyni. Próbálok minél több halételt is fogyasztani. Szerencsére ma már rengeteg recept áll az ember rendelkezésére, köszönhetően az internetnek. Ez a felület is arra fog szolgálni, hogy minél több ilyen receptet mutassak be nektek, illetve őszinte véleményt kaptok az ételek ízeiről is. Természetesen mivel ezekből a receptekből az ízfokozók teljesen hiányozni fognak, közel sem lesz olyan intenzív ízük, mint amihez az ételipar hozzászoktatott minket. Azonban hiszem, hogy ezek az ételek is ízletesen elkészíthetőek.
Első bejegyzésemben egy nagyon egyszerű, tápláló és egészséges reggelit készítettem el, amit bármikor magaddal vihetsz a suliba, munkába egyaránt. Alapja a zab, vagyis olyan lassú felszívódású szénhidrát, ami elegendő energiát biztosít a nap kezdéséhez.
Hozzávalók:
- 75 g apróbb szemű zabpehely
- 1 tojás
- 50 g zsírszegény túró
- 1 dl víz
- fél teáskanál szódabikarbóna
- kókuszzsír a palacsintasütő kikenéséhez
- (só)
- sonka, sajt, zöldségek – amit az ember megkíván
Az elkészítése, ahogy azt korábban említettem nagyon egyszerű. A zabot, a tojást, a túrót és a szódabikarbónát összekeverjük, majd hozzáadunk annyi vizet, hogy palacsintatészta szerű állagot kapjunk. Ez nálam olyan 1 dl körül volt (bár utólag azt vettem észre, hogy mehetett volna több víz is bele).
Ezután a palacsintasütőbe (de ez lehet bármilyen teflon edény, a lényeg, hogy ne ragadjon oda) tettem egy teáskanálnyi kókuszzsírt, és jó magasra állítottam a gázt. Amint a kókuszzsír felolvadt elkenegettem a sütőn, a legalacsonyabb fokozatra vettem a gázt és beleegyengettem az elkészült masszát. Nos előre figyelmeztetek mindenkit, ez nem egy palacsintatészta, még ha állagra olyannak is kéne lennie, és gondos egyengetést igényel, VALAMINT ebből az adagból kb. 2 adagnyi „szendvics” készül el. Én ezen a ponton vettem észre, hogy rakhattam volna bele több vizet, mivel elég vastagon sikerült csak beleraknom a serpenyőbe a tésztát.
Most pedig várni kell, türelmesen, percekig, mire kezd átsülni a tészta (ezért fontos, hogy a legalacsonyabb lángon süssük). Majd mikor úgy látjuk, hogy átsült, és alá is tudunk nyúlni lapáttal rendesen, megfordítjuk. HA nem tudunk alányúlni, akkor tovább kell várni, nagyon szépen el fog válni a sütőtől a tészta amint kész.
A másik felét közel sem kell ilyen sokáig sütni, annak elég 2-3 perc is, csak hogy kicsit megpiruljon. Ezalatt pedig elő is vehetjük mindazon finomságokat, amivel szeretnénk megtölteni a „szendvicsünket”. Én sonkát és sajtot vettem elő, de lehet beletenni zöldségeket is, vagy simán lehet mellé is fogyasztani azokat.
Ha letelt a 2-3 perc, és rákerültek a tésztára a belevalók, akkor a lapát segítségével csak simán félbehajtjuk. Ekkor várunk még egy kicsit, hogy a benne lévő sajt megolvadjon, és ki is lehet szedni.
Kettévágjuk és kész is van a zabpehely-szendvics.
Nekem a képen látható adag bőven elég reggelire, rendkívül tápláló, alig tudom megenni még ezt az adagot is. Véleményem szerint nagyon finom, biztos sokszor elkészítem majd reggelire, mert tényleg gyorsan elkészül.
Megkóstoltattam a szendvicseket az enyhén szkeptikus barátommal is, aki szerint szintén finom, csak kissé száraz, ezért el tudna képzelni mellé valamilyen szószt. Azóta ötletelek, milyen szószt tudnék készíteni, ami finom is, de egészséges. Amint megszületik az ötlet, biztosan prezentálom felétek!
(Megjegyezném, hogy sajnos nem volt nálunk otthon semmilyen zöldség, amikor elkészültek a szendvicsek, pedig egy kis paradicsom, vagy kígyóuborka, biztosan dobott volna az egészen!)
Itt szeretném leszegezni, hogy a receptek nem az enyémek – maximum kisebb változtatásokat végzek rajtuk – én is szakácskönyvekből és az internetről inspirálódom. Azonban minden esetben elkészítem otthon saját kezűleg az ételeket, és őszinte véleményt írok róluk. Úgy gondoltam, hogy ha már valamilyen szinten kapcsolódik a blogunk a tudatos fogyasztáshoz, akkor hasznos lehet megosztani veletek tapasztalataimat, hátha ti is inspirálódtok belőlük.
Ui.: Kókuszzsír. Ma már majdnem minden nagyobb üzletben kapható, a Sparban is láttam 1 literes változatát. Én az Aldiban találtam 250g-os kiszerelést, aminek ára 300 Ft alatt van, úgyhogy aki szívesen kipróbálná, annak bátran ajánlom ezt a kis kiszerelést ami nem is túl drága.