Valamelyik este rettenetesen vágytam egy könnyű desszertre, és azóta sem tudtam kiverni a fejemből, hogy elkészítsem az alábbi almás túrókrémet. Elkészítése egyáltalán nem bonyolult, és sütéssel együtt is kész van 30-35 perc alatt.
Hozzávalók:
- 250 g zsírszegény túró
- 2 alma
- 1 tojás
- 1 csomag pudingpor
- 250 ml tej
- 1 g light margarin az edény kikenéséhez
- ½ tk fahéj
- tetszés szerint édesítő
- citrom reszelt héja
A túrókrém elkészítéséhez a túrót, a tojást és a tejet egy villával összekeverjük. A krémesebb állag eléréséhez lehet használni botmixert, de akinek megfelel, ha kicsit darabos marad, annak elegendő a villával való keverés. Belereszeljük a citrom kb. negyedének a héját, aki szereti az belereszelheti akár a felét is.
A túrókrémet tetszés szerint édesíteni is lehet. Én steviát használok, annak is a por változatát. Azt mondják, hogy ezt egy az egyben úgy lehet használni, mint a cukrot – tehát ha egy kanál cukor kell, akkor egy kanál steviával ugyanazt a hatást lehet elérni – de tapasztalataim szerint a stevia koránt sem olyan édes, mint a sima cukor. Minden édesítőhöz más fajta édesség tartozik, tehát érdemes kikísérletezni, hogy melyikkel milyen hatást lehet elérni
Ezután a meghámozott almákat felszeleteljük. Egy tűzálló edény alját nagyon vékonyan kikenjük a margarinnal, majd az almaszeletek felét a tál aljában szépen elrendezzük.
Ráöntjük a túrókrémet, ezt követően az almaszeletek másik felét a krém tetejére helyezzük. Pici fahéjat szórunk az almák tetejére, és előmelegített sütőben közepes hőfokon 15 percig sütjük.
Míg sül az almás túrókrém, addig elkészíthetjük a vaníliapudingot. Természetesen bármilyen ízesítésű pudingot lehet készíteni hozzá, de szerintem legjobban a vaníliás illik a krémhez. A 200 ml tejben feloldjuk a pudingport, majd alacsony lángon, folyamatosan kevergetve várjuk, hogy besűrűsödjön.
A 15 perc leteltével kivesszük az almás krémet a sütőből, és a vaníliapudinggal még melegen tálaljuk. Így lesz a legfinomabb.